Територія сміттєзвалищ в Україні тотожна території Чорногорії – експерт

Читать на русском

В Україні понад 35 тис. незаконних сміттєзвалищ і тільки 6 тисяч законних полігонів, територія яких складає приблизно 12 тисяч кв. км, а це територія Чорногорії.

Про це в ефірі «Першого Ділового» заявила радник віце-прем’єр міністра з питань екології Ганна Свириденко, пише «Слово і Діло».

«Ситуація є критичною, в усіх містах приблизно 30% не забезпечується вивезення сміття, я вже не кажу про села. Як правило компанії, які вивозять сміття, вивозять його за межі міста і викидають у лісах або парках», – каже Свириденко.

За її словами, існує також і проблема переробки сміття. Так, наприклад, у Європі багато заводів, які переробляють тверді побутові відходи і отримують біоенергію. В Україні ж таке підприємство було в Луганську, проте через бойові дії воно пошкоджене, і біля Борисполя, але ці підприємства – поодинокі випадки.

«Проблема комплексна, потрібна політична воля, держава повинна підтримувати підприємців в економічному плані. Компаніям, що займаються твердими побутовими відходами, дається дозвіл на 5 років, якщо у конкурсі брала участь одна компанія – на один рік, але хто буде вкладати гроші без гарантії, що він буде через рік цим займатись?», – зазначила експерт.

Крім того, на думку радника віце-прем’єр міністра з питань екології, є проблема й з екологічною свідомістю громадян.

«Паралельно з цим маємо підвищувати екологічну свідомість населення, жодна держава нам не допоможе, якщо ми і далі будемо продовжувати залишати пляшки від пива на дитячих майданчиках і.т.д», – підсумувала Ганна Свириденко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: