Прийнято закон про закупівлю ліків через міжнародні організації

Читать на русском

Верховна Рада у 241 голос прийняла закон №2150, відповідно до якого ліки будуть закуповуватися через ООН, Міжнародну асоціацію забезпечення медикаментами, Королівську агенцію Великої Британії, Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами та Партнерством у сфері постачання та управління постачаннями.

Про це «Слово і Діло» повідомляє  із посиланням на DELO.ua.

Цей закон передає функцію державної закупівлі ліків міжнародним організаціям – ВООЗ та ЮНІСЕФ. Як казала раніше голова комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, він дозволяє значно зекономити на закупівлях та унеможливити корупцію.

"Ліки будуть закуповуватися в міжнародній упаковці – це економія 15% вартості. Ще 15% – це обсяги закупівель у міжнародних організацій. Ще 7% – ми прибираємо ПДВ плюс додатковий імпортний збір. Без корупційної складової ми отримуємо економію 42%. Це 348 мільйонів гривень. На ці гроші, як прорахували пацієнтські організації, можна пролікувати 21 тисячу ВІЛ-інфікованих, купити 1 455 000 вакцин для немовлят, купити протитуберкульозні препарати для 15 355 або пролікувати 840 пацієнтів з вірусним гепатитом. Також він прибирає від годівниць ті рильця, які там годувалися», – запевняє Богомолець.

Закон прийняли з поправками профільного комітету, але без змін, озвучених Ольгою Богомолець з трибуни Верховної Ради. Голова парламенту вирішив, що вони занадто складні для сприйняття на слух.

Нагадаємо, законопроект зареєстрували у Раді 17 лютого. Серед ініціаторів  Ольга БогомолецьМарія ІоноваВікторія Сюмар та екс-міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: