Верховна Рада нарешті прийняла закон про суспільне мовлення

Читать на русском

Сьогодні Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект, що дозволить створити в Україні суспільне телебачення. Закон підримало 256 депутатів, повідомляє «Слово і Діло».

Слід зазначити, що не була підтримана поправка депутата Томенка, відповідно до якої мали б залишитися обласні державні телерадіокомпанії. Вікторія Сюмар, ініціатор законопроекту, повідомила під час засідання, що пан Томенко подав поправки з порушенням регламенту (адже вони не були проголосовані в першому читанні). Натомість прийняли поправку, відповідно до якої представники Наглядової ради не потребуватимуть погодження профільного комітету, а делегуватимуться політичними фракціями напряму.

Завдяки цьому закону утворюється єдине акціонерне товариство, яке об’єднує в собі суспільне телебачення та радіо, оптимізується персонал та скорочуються видатки. Незалежність нового Суспільного телебачення забезпечується тим, що органом правління стає сформована громадськістю та політичними фракціями Наглядова рада. 

Раніше цей законопроект та зміни до нього був підтриманий експертами Ради Європи.

«Вже наступив той момент, коли закон має бути ухвалений. Хочу підкреслити, що заяви представництв ЄС не робляться щоденно, а у виняткових випадках, коли йдеться про дійсно щось важливе. А Україна без суспільного мовника не відповідає європейським стандартам. У вас рік тому і сьогодні гинуть люди, які хотіли і хочуть бачити європейське майбутнє вашої країни. Потрібно робити все, щоб не підвести цих людей», – закликав прес-аташе представництва Європейської комісії в Україні Давід Стулік.

Нагадаємо, в першому читанні Верховна Рада прийняла законопроект 16 березня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: