Сьогодні український експорт до Європи нижчий, ніж за Януковича

Читать на русском

Починаючи з січня 2014 року протягом 12 місяців експорт товарів українських товаровиробниікв до Європейського Союзу знизився на 31%.

Такі дані Держстату наводить «Європейська правда», передає «Слово і Діло».

Наразі обсяг українського екпорту до Європейського Союзу оцінюється всього в 1 млрд дол. Таким чином, після введеня односторонніх торгових преференцій ЄС для України обсяги торгівлі склали усього 2/3 від того рівня, який був на момент президентства Віктора Януковича.

Втім, падіння експорту відбулося також і у відносинах із Росією (на 60,3%) та країнами СНД (в сумі близько 55%). Таким чином сумарний екпорт з України до країн Співдружності складає всього 479,6 млн дол.

Загалом же станом на січень 2015 року рівень експорту товарів вітчизняних виробників склав 2,98 млрд дол.

Складність ситуації пом'якшує перспектива подальшого поглиблення співпраці з ЄС. Як відомо, в Європейському Союзі надають перевагу українським виробникам сільськогосподарської продукції. В односторонньому порядку в ЄС було введено нульові ставки ввізного мита на продукти харчування з України: фрукти, соняшникову олію, рибу, кондитерські та шоколадні вироби.

Також без сплати мита можна експортувати до Європи мінеральні добрива, транспортні засоби, іграшки, спортивний інвентар та меблі. У результаті суттєвого пом'якшення умов на європейському ринку, зріс обсяг продажів українського м'яса, яєць, електричного обладнання, деревини, скла і органічної хімії.

Разом з тим, як уже писало «Слово і Діло», за підсумками 2014 року експорт українських товарів порівняно з 2013 роком демонстрував зростання тільки у ЄС, Пакистан, Корею та країни Східної Африки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: