Шокін запізнився із звинуваченнями проти Якименка

Читать на русском

В Генеральній прокуратурі заявили про висунення підозри колишньому голові Служби безпеки України Олександру Якименку та його заступнику – екс-керівнику Антитерористичного центру СБУ Андрію Меркулову.

Також у Генпрокуратурі мають підстави підозрювати колишнього начальника головного управління СБУ в Києві та Київській області Олександра Щеголєва, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу ГПУ.

Усім трьом інкримінують перевищення влади та службових повноважень, що призвели до тяжких наслідків. Триває досудове слідство.

«Встановлено, що ці керівники СБУ, не маючи правових підстав, всупереч вимогам законодавства, з метою придушення протестних акцій, 18 лютого 2014 року оголосили про проведення антитерористичної операції та розпочали її проведення в центральній частині м. Києва. Зокрема, силами центру спеціальних операцій «А» при СБУ вони організували захоплення будинку Федерації профспілок України, що призвело до пожежі в цій будівлі та смерті двох осіб», – зазначають у Генпрокуратурі.

Якименка та його заступника оголошено у розшук, а стосовно екс-голови СБУ Києва Печерський суд прийняв рішення про запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю.

Разом з тим, як стало відомо сьогодні, Рада Європи офіційно виключила Олександра Якименка зі списку осіб, щодо яких Євросоюз застосовує персональні санкції. До такого кроку в Брюсселі вдалися через те, що українська сторона протягом року з моменту накладення санкцій так і не відкрила кримінального провадження проти чиновника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: