Щоб отримати безкоштовну медицину, потрібно бути у списку Мінсоцполітики

Читать на русском

Медичну допомогу в Україні безкоштовно надаватимуть лише соціально-незахищеним людям, які є у списках Міністерства соціальної політики.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

За словами голови МОЗу, у Грузії створена спеціальна база соціально незахищених. В Україні поки немає методології, як саме визначити рівень бідності однієї чи іншої сім’ї.

«У Грузії ми сформували базу соціально незахищених. Це цільова допомога, аби витягнути людей з ями бідності. Дуже вірно так зробити і в Україні. Але тут живуть 45 мільйонів людей. І здійснити такий проект швидко – неможливо. Через це для початку ми будемо брати списки соціально незахищених, які є у Мінсоцполітики. Хоча, я не впевнений, що вони не роздуті, але потрібно із чогось починати. Держава буде гарантувати оплату медичних послуг тим, хто цього собі дозволити не зможе», – пояснив він.

Нагадаємо, раніше Квіташвілі заявляв, що обов'язкового страхування для українців не буде.

Тоді ж він заявив, що страховим полісом користуватимуться ті, хто зможе його собі придбати, про інших подбає держава.

«Окремого закону по медичному страхуванню не потрібно. І слова «обов'язкове» не може бути. Медична страховка – це просто варіант страхування, який підпадає під загальний закон про страхування. Поки що Україна не може нікого зобов'язати страхуватись. Як можна приймати закон про обов'язковість, не маючи нормальної мережі лікарень, системи переліку послуг, розрахунку їх вартості?», – говорить Квіташвілі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: