Рік губернаторства: підсумки роботи Олійника на посаді глави Вінницької ОДА

Читать на русском

27 лютого Президент своїм указом звільнив із посади Вінницького обласного голови Анатолія Олійника, призначивши на його місце колишнього заступника мера Вінниці Валерія Коровія.

«Слово і Діло» вирішило підбити підсумок роботи Олійника на посаді губернатора, яку він обіймав майже рік – починаючи з 2 березня 2014 року, коли його на цю посаду призначив іще в. о. Президента Олександр Турчинов.

Загалом протягом усього періоду його роботи система народного контролю зафіксувала 30 обіцянок Анатолія Олійника, переважну більшість з яких чиновник виконав. Так, перевірка 26 обіцянок дала позитивний результат і лише з 4 зобов'язаннями за підсумком року чиновник не впорався.

При цьому, 8 обіцянок Анатолія Олійника (усі – виконані) стосуються питань безпеки або соціального забезпечення учасників АТО та переселенців з окупованих територій. Так, 16 квітня губернатор пообіцяв забезпечити житлом та працевлаштувати усіх кримчан, що виїдуть до області з окупованого півострова. Загалом на території регіону станом на початок червня проживало 420 переселенців з Криму, з яких 209 – працездатні громадяни, однак до центру зайнятості звернулися лише 17. Частина з них працевлаштовані, частині була призначена допомога по безробіттю, відзвітували у Вінницькій ОДА.

Відповідно до заяв Олійника про облаштування територіальної оборони області, на Вінничині було сформовано батальйон територіальної оборони. А в середині лютого практично були доведені до завершення ремонтні роботи у військовій частині №100 під Гайсином, де з 20 січня вже базується 9-й батальйон територіальної оборони, що увійде до складу мотострілкової бригади. Додамо, що, відповідно до звіту прес-служби Вінницької ОДА, роботи провели досить оперативно, адже відновити функціонування військового містечка Анатолій Олійник пообіцяв 12 грудня минулого року.

Також Олійник виконав обіцянку щодо забезпечення бронежилетами 59-го військового мобільного госпіталю, а також, як і обіцяв, надавав підтримку тим, хто виявив бажання добровільно захищати Україну в зоні АТО. За інформацією Департаменту цивільного захисту Вінницької ОДА від 3 листопада, всі бійці 9-го батальйону тероборони, яким пікується обладміністрація, були забезпечені всім необхідним на 100%. Щоправда, за забезпечення інших військовослужбовців, що були призвані на службу на території області, відповідають їхні військові частини, зазначили в ОДА.

Родинам воїнів, що загинули в АТО, як і жителям східних областей, що потерпають від гуманітарної кризи, Олійник також пообіцяв підтримку. Останнім чиновник пообіцяв допомогу продовольством. За даними агропромислового департаменту обладміністрації, станом на 5 листопада минулого року до Донецької та Луганськоїобластей з регіону направили більш як півмільйона тонн продуктів.

Іншим соціально незахищеним верствам населення губернатор також приділив чимало уваги – принаймні про це свідчать результати перевірки відповідних обіцянок Олійника. Так, восени з обласного бюджету було виділено 100,7 тис грн на погашення кредиторської заборгованості Ладижинського інтернату. Станом на момент звільнення Олійника з посади губернатора у приміщеннях іншого спецзакладу, Тиврівського інтернату для престарілих, тривав ремонт.

Крім того, наприкінці літа 127 родин області отримали ключі від новеньких квартир, зведених за програмою «Доступне житло». Допомогти молодим сім'ям із житлом Олійник пообіцяв в середині липня.

Серед виконаних обіцянок губернатора є й низка інфраструктурних проектів – зокрема, газифікація господарств у Тульчинському районі та с. Яланець Томашпільського району. Газопровідний пункт в Тульчинському районі запрацював на початку листопада минулого року, а в Яланці – ще напередодні Дня Незалежності.

Крім того, чиновник, як і обіцяв, замінив газ на альтернативне паливо в понад сотні бюджетних котелень. 29 грудня він прозвітував, що зі 146 таких об'єктів 119 уже введені в експулатацію, решта перебувають на стадії завершення робіт.

А от чого так і не спромігся зробити Олійник протягом майже року своєї роботи, так це завершити газифікацію господарств у с. Зарванці Вінницького району до кінця 2014 року. Станом на 19 січня газифікація села все ще тривала.

Передумав губернатор публікувати й інформацію про виконання обласного бюджету, хоча пообіцяв це робити щомісяця.

В пасиві Олійника – також невиконана обіцянка про швидке вирішення кадрових питань в районах області та про реалізацію надлишкового майна «45-го екпериментально-механічного заводу». 50% будівель і споруд підприємства, які мали бути продані ще до кінця 2014 року, так і залишаються в державній власності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: