Миротворча місія: Хорватія пропонує свій досвід, а Польща – солдатів

Читать на русском

Польща готова взяти участь у миротворчій місії на сході України, а Хорватія радить скористатися досвідом своєї країни.

Депутат Європарламенту від Хорватії, голова делегації ЄП із співробітництва з Україною Андрей Пленкович переконаний, що Україна має використати досвід Хорватії у рамках успішної моделі на зразок «Перехідної адміністрації ООН у Східній Славонії», пише «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Відносно ініціатив України із запровадження місії ООН або ЄС – я переконаний, що вони можуть бути успішно втілені у життя за умови отримання чіткого мандату і оперативної підтримки усіх сторін», – сказав хорватський політик.

В свою чергу, міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина запевнив, що Польща готова брати участь у миротворчій місії, однак передувати цій місії має фактичне припинення вогню і відповідне рішення ООН.

«Для запровадження миротворчої місії в Україну потрібні перш за все дві речі: перша – повне припинення вогню в Україні, друга – рішення Радбезу ООН про надсилання в Україну миротворців», – сказав він.

Деякі експерти впевнені, що миротворці на Донбасі спонукатимуть ДНР і ЛНР дотримуватись миру. Зокрема, експерт з міжнародної політики Олег Грицаєнко заявляє, що це зменшить інтенсивність бойових дій та «можливо, вдасться дотримуватись перемир'я».

«Хоча, безумовно, це не означатиме припинення війни. Але Україна отримає повноцінну передишку. Відклавши на певний час Донбас, зможе зайнятися власними справами – економікою, реформами. В той час, як економіка Росії сповзатиме в кризу», – говорить Грицаєнко.

Він також переконаний, що військовим шляхом цю війну не виграти, потрібно підтримувати мирний процес.

«Навіть просто переговорний процес – це на руку Україні. Затягування часу нам вигідне, Росії – навпаки. Їх мета ослаблювати Україну, сіяти паніку, вести інформаційну війну. Це все краще робити, коли йдуть військові дії. Україна як держава слабшає, коли йдуть військові дії. Росія слабшає за умов миру на Донбасі, переговорів та санкцій», – розповів він.

Нагадаємо, півроку тому Президент України Петро Порошенко завив, що жодних миротворців на Донбасі не буде. Така обіцянка зафіксована системою народного контролю «Слово і Діло».

«На території України жодних миротворчих контингентів не буде. Крапка», – заявив Петро Порошенко 25 вересня, мотивуючи свою позицію тим, що досвід Придністров'я та інших заморожених конфліктів демонструє, що перебування миротворців вказує на втрату суверенітету країни на цій території.

Однак 18 лютого Порошенко на засіданні РНБО запропонував розглянути питання про запрошення миротворчої місії ООН на територію України.

Водночас народний депутат Ігор Мосійчук заявив, що ніколи не буде голосувати за введення будь-яких миротворчих військ в Україну. Відповідна обіцянка також зафіксована системою народного контролю «Слово і Діло».

На думку депутата, це рішення є помилковим, адже у відповідь так звані ДНР і ЛНР запросять російські війська в якості миротворчих. Це, в свою чергу, призведе до узаконення окупації частини Донеччини і Луганщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: