Якби Україна мала ядерну зброю, то війни з РФ не було б – екс-генсек НАТО

Читать на русском

Якби Україна при підписанні Будапештського меморандуму зберегла свій ядерний потенціал хоча б частково, Російська Федерація не змогла б анексувати Крим та розв'язати війну на Донбасі.

Таку думку висловив колишній генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон, що очолював Альянс в період 1999-2004 рр, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Дзеркало тижня».

«Ці країни (США, Великобританія і Росія – ред.) разом з Францією та Китаєм, пообіцяли: a) поважати українську незалежність і суверенітет в існуючих кордонах, b) утримуватися від загрози або застосування сили проти України і c) утримуватися від використання економічного тиску на Україна з метою вплинути на її політику. Чи добре виглядають ці обіцянки у світлі кривавої бійні, яку ми бачимо на екранах наших телевізорів щовечора?», – констатував Робертсон, додавши, що у відповідь на відмову від ядерної зброї Україна не отримала фактично нічого.

«Логічно запитати: був би Крим захоплений і окупували б схід України, якби українці зберегли частину свого ядерного потенціалу?» – задається риторичним питанням колишній очільник Північноатлантичного альянсу.

Разом з тим, варто нагадати, що минулого року посол США в Україні Джеффрі Паєтт заявив, що відповідно до Будапештського меморандуму, Штати не повинні гарантувати Україні безпеку, адже в самому документі не йдеться про якісь колективні гарантії безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: