Україні потрібні не миротворці, а поліцейська місія ЄС – експерт

Читать на русском

Поява миротворців в Україну означатиме нездатність держави забезпечити державний суверенітет на своїй території.

Таку думку висловив політтехнолог Тарас Березовець, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Новое время».

На його думку, введення миротворців на Донбас не здатне вирішити ситуацію в короткостроковій перспективі. Адже ключове значення також має, хто видає мандат на перебування миротворців.

«Статут ООН передбачає розгортання операцій з підтримання миру на основі мандатів Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Чи видасть такий мандат постійний член РБ Російська Федерація? Відповідь на це питання дала маріонетка Кремля т.зв. «голова Народної ради ДНР» Андрій Пургін: «Якщо нам і потрібні миротворці, то це миротворці РФ. Але зараз ОБСЄ виконує контрольні функції. Це передчасна міра», – сказав він. Тому вето Росії на рішення РБ ООН вельми прогнозовано», – пояснив експерт.

За словами Березовця, крім ООН, миротворчий мандат може видати і ОБСЄ. Але тут може виникнути безліч питань у світлі ефективності роботи існуючої моніторингової місії ОБСЄ.

«Тому єдиний реалістичний варіант для України, найімовірніше, пов'язаний з поліцейською місією ЄС», – підсумував політтехнолог.

Нагадаємо, Рада національної безпеки і оборони України підтримала рішення щодо звернення до ООН і ЄС щодо «розгортання на території України операції з підтримання миру і безпеки».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: