В РНБО таки зважилися запросити миротворців ООН на Донбас

Читать на русском

Рада національної безпеки і оборони України підтримала рішення щодо звернення до ООН і ЄС щодо «розгортання на території України операції з підтримання миру і безпеки».

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, інформує «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Народного фронту».

Турчинов також розповів, що Міністерство закордонних справ України вже підготувало відповідне звернення до міжнародних організацій, і висловив сподівання, що рішення РНБО також підтримають депутати Верховної Ради.

Він пояснив, що таке рішення викликане постійними порушеннями Російською Федерацією і підконтрольними їй військовими підрозділами режиму припинення вогню і відведення важкого озброєння на Донбасі.

«Ми можемо прогнозувати, що те, що відбувається сьогодні, – активізація військових дій, як це було навколо Дебальцевого, те, що зараз відбувається у секторі «М» біля Маріуполя, може мати хронічний характер», – зазначив Турчинов, додавши, що саме по цій причині влада вирішила запросити миротворчий контингент ООН.

За словами Турчинова, миротворчий контингент повинен стояти як уздовж лінії зіткнення, так і вздовж неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону, оскільки це дозволить «фіксувати і локалізувати порушення і забезпечить реальні кроки припинення агресії».

Нагадаємо, що ще восени минулого року Президент України Петро Порошенко виключав можливість введення на територію України будь-яких миротворчих контингентів. «На території України ніяких миротворчих контингентів не буде. Крапка»,  сказав 25 вересня Порошенко, мотивуючи свою позицію тим, що досвід Придністров'я та інших заморожених конфліктів показує, що перебування миротворців вказує на втрату суверенітету країни на цій території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: