Неголосування за Антикорупційне бюро унеможливить транш від МВФ

Читать на русском

Блокування коаліцією закону про Антикорупційне бюро може заблокувати рішення про передачу грошей в рамках розширеної програми кредитування країни, про яку щойно домовилися Україна та МВФ.

Про це у своєму блозі написав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, передає «Слово і Діло».

«Зранку законопроект 1660-д викинули з порядку денного. Хоча ще вчора Комітет ВРУ з питань запобігання і протидії корупції розглянув 447 правок від депутатів і таки проголосував кінцевий текст проекту закону до сьогоднішнього голосування в цілому», – пише Шабунін.

За словами експерта «зниклий законопроект» передбачав всі політичні домовленості усіх фракцій коаліції. А саме компроміси полягали у тому, що Директор призначатиметься на конкурсній основі, комісія пропонуватиме Президенту двох чи трьох претендентів, з яких він обере одного, якого і затвердить Верховна Рада. А звільнити директора може ВРУ за погодженням з Президентом.

Як зазначає Шабунін, народні обранці просто бояться змін. Адже законом передбачено, що високопосадовець, який не може пояснити походження своїх статків та майна, має віддати його державі і сісти.

«В Антикорупційному бюро не будуть працювати «друзі Яреми» – ті, хто вже відповідав за боротьбу з корупцією в державі останні 5 років. Планується створення окремої незалежної антикорупційної прокуратури, керівників та працівнків якої набирають на відкритому конкурсі (з трансяцією онлайн). Також міністр, який підозрюється у корупції і збирається втекти, може бути заарештований на 24 години до рішення суду», – пояснює Шабунін.

Шабунін пригрозив тим депутатам, які порушили досягнуті домовленості та блокують прийняття цього закону, влаштувати «суд Лінча».

«Ми зробимо ваші прізвища відомими всій країні і далеко за її межами. Разом з колегами за кордоном ми зосередимося на дослідженні саме ваших компаній та нерухомості (особливо за кордоном)», – резюмував експерт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: