Мінська зустріч: ніч перемовин, «боротьба нервів» і ніякого результату (оновлено)

Читать на русском

Переговори лідерів України, Росії, Франції та Німеччини щодо врегулювання ситуації на Донбасі тривають вже 13 годин.

Наразі повідомляють, що зараз готуються документи і найближчим часом буде підписання, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

Зустріч глав держав «нормандської четвірки» переривалась лише одного разу для того, щоб провести спільну фотозйомку.

На своїй сторінці у Facebook заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий повідомив, що у Мінську пішла «боротьба нервів».

«Переговори у Мінську продовжуються. Годин сім працювали командами. Тепер у форматі чотирьох лідерів (без радників). Про подробиці ще зарано. Думаю, що в нас ще роботи годин на 5-6. Як мінімум. Але без домовленості про безумовне припинення вогню, я вважаю, звідси не можна їхати. Пішла «боротьба нервів»», – повідомив він.

Втім, близьке до переговорного процесу джерело повідомляє, що документ, який планується підписати за підсумками зустрічі, узгоджений на 80%, повідомляє «РІА Новини».

«Погоджено 80% підсумкового документа. Цей документ містить більше 10 пунктів. Після того, як лідери «нормандської четвірки» його підпишуть, його переправлять на візування в контактну групу. Досягнуто величезного прогресу», – цитує видання джерело.

Раніше, Агенція Associated Press оприлюднила основні положення, які обговорюють учасники зустрічі. Відповідно до неї, Україна хоче, щоб лінія розмежування була такою, про яку домовлялися у вересні. Водночас Росія жадає, аби бойовики залишили собі завойовані території.

Щодо питання відведення техніки, то Росія досі наполягає, що в Україні немає ані її військових, ані техніки.

Окрім того, Україна хоче відновити контроль над кордоном, щоб припинити потік зброї та бойовиків із РФ, проте Росія вважає, що ключові точки кордону повинні контролювати терористи.

Українська сторона також стверджує, що може надати регіонам, які контролюють бойовики, широку автономію, однак російська вимагає гарантій, а також зняття фінансової блокади на Сході.  

Крім того, о 9:00 годині ранку зробивши перерву у переговорах, Президент України заявив, що хороших новин поки немає, а деякі умови, висунуті на переговорах російською стороною, назвав неприйнятними.

«На жаль, поки хороших новин немає. На даний момент жодної новини. Надія все ще є», – сказав Порошенко.

Також стало відомо, що документ, який містить результати домовленостей, оприлюднять десь опівдні.

Нагадаємо, у ЗМІ з'явилась інформація,що була досягнута домовленість про припинення вогню на 48 годин, відвід важкого озброєння та створення демілітаризованої зони. Однак щодо лінії розмежування інформації поки немає.

Наразі переговори у Мінську ще тривають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: