Експерт: Заморожування конфлікту – єдиний правильний вихід

Читать на русском

Треба боротися не за територію, а за тактичні та стратегічні цілі. Тоді замороження конфлікту нестиме менше ризиків.

Замороження конфлікту не призведе до перенесення проблем всередину країни. Про це написав у своєму блозі політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

За словами експерта, сепаратисти будуть до останнього намагатися просунутися далі і захопити якщо не Дебальцеве, то хоча б Станицю Луганську або Щастя.

«Так чи інакше, про припинення вогню домовитися можна. Навіть лінію розмежування можна узгодити, адже в січні сепаратисти просунулися ненабагато, основні захоплення відбувалися в минулому році, коли вони зайняли частину нейтральних територій», – пише Фесенко.

Є два реальні варіанти, каже Фесенко, і обидва вони загрожують нам проблемами, «вибирати доведеться менше зло».

Він переконаний, що особливий статус Донбасу, про який домовлялися у вересні, вже навряд чи можливий. «Те, що пропонує Путін – визнати і фактично взяти на утримання ДНР і ЛНР – означає отримати троянського коня, який в будь-який момент може підірвати ситуацію зсередини», – пише політолог.

Фесенко також додає, що гнатися за формальним відновленням цілісності в даному випадку означає отримати безліч проблем та посилити залежність від Росії.

«Інший варіант, який я вважаю меншим злом – заморожування конфлікту за нинішньою лінії розмежування. Так, це дуже схоже на Придністров'я, хоча за кількістю потенційних проблем Донбас ближче до кавказького варіанту. Плюс цього сценарію в тому, що ми не будемо утримувати бойовиків – нехай цим займається Росія», – переконаний Володимир Фесенко.

Такий варіант дасть змогу за час перемир'я зміцнити кордон. «Варіант, звичайно, теж не найкращий, але це все одно краще того, що пропонує Путін», – резюмує політолог.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: