Нова влада вирішила звести рахунки з Фірташем – експерт

Читать на русском

НБУ щодо великих проблемних банків буде діяти за інструкціями, які висуває МВФ. В результаті банк «Надра» закриють через тиск МВФ.

Таку думку висловив керівник Центру досліджень української економіки Петро Мірошник, передає «Слово і Діло», посилаючись на РБК -Україна.

«Нацбанк міг, не витрачаючи значних ресурсів, стабілізувати і відновити роботу багатьох фінансових установ, які зіткнулися з проблемами ліквідності. Але після того, як МВФ заборонив НБУ рятувати банки, частка яких у загальних активах або депозитах системи менше 2%, ми спостерігаємо хвилю ліквідації банків. НБУ діє чітко у відповідності з інструкціями, які видані йому з Вашингтона. Нещодавно представники регулятора чітко завили, що Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФВГФЛ) теж керують представники МВФ», – розповідає він.

За його словами, зараз навіть введення тимчасових адміністрацій Національним банком в проблемні фінансові установи здійснюється за погодженням з МВФ.

«Логічно, що першим «піде під ніж» банк «Надра». Це зручно з політичної точки зору: нова влада може звести старі рахунки з Фірташем, а її нові союзники ще й переділити його активи. Але головне – відзвітувати перед МВФ про правильне виконання його програми. Тому введення тимчасової адміністрації в банку «Надра» – найбільш логічне», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, він зазначив, що поки Нацбанк не визнав жоден банк з іноземними засобами неплатоспроможним, але при цьому тимчасові адміністратори вводяться в банки, якими володіють українські акціонери.

«Нагадаю, що Вадим Новинський продовжував вносити гроші в «Форум», але НБУ раптово ввів у банк адміністрацію», – підсумував він.

Читайте також: Гонтарева: за час моєї роботи обсяг рефінансування банків знизився

У свою чергу, вчора стало відомо, що Фірташ готує ультиматум владі в помсту за «Надру». Про це заявила вчора, 5 лютого 2015 року, Федерація роботодавців України, очолювана бізнесменом Дмитром Фірташем.

19 об'єднань бізнесу, які представляють 17 тис. підприємств і дають роботу понад 2,5 млн осіб, змушені виступити з ультиматумом до уряду і лідерів парламентських фракцій з вимогою персональної відповідальності прем'єр-міністра і лідерів парламентських фракцій за реальний стан економіки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: