Порошенко хоче, щоб українську економіку реформували поляки

Читать на русском

Порошенко запросив автора польської економічної реформи Лешека Бальцеровича допомогти Україні.

Про це повідомляє прес-служба Адміністрації Президента України, пише «Слово і Діло».

Так під час зустрічі Порошенка з Бальцеровичем, Президент назвав Польщу зразком країни, яка успішно реформувала свою економіку і стала повноправним членом Євросоюзу і Організації економічного співробітництва і розвитку.

А також відзначив, що Україна, яка стала на шлях реформ, зацікавлена в застосуванні досвіду Польщі, наприклад, у реформі місцевого самоврядування.

«Сьогодні у нас є уряд з високим потенціалом, дуже професійний і проєвропейський. Ми маємо унікальну можливість провести реформи в країні», – зауважив глава держави і запропонував Лешеку Бальцеровичу долучитися до цього процесу.

У свою чергу, польський реформатор підкреслив важливість для успіху реформ трьох чинників: стратегії, швидкості їх реалізації і команди реформаторів.

Лешек Бальцерович зазначив, що для України зараз дуже важливо засвідчити відданість курсу на реформи. При цьому треба приділити особливу увагу питанню реформування бюджету, позбавляючись від будь-якого субсидування, але в той же час захищаючи найбільш вразливі верстви населення. Він сказав, що свого часу в Польщі необхідне скорочення бюджетного дефіциту також відбулося за рахунок зменшення пенсійних витрат шляхом підвищення пенсійного віку до 67 років.

Читайте також:  У США називають реформи в Україні – справою виживання

Нагадаємо, Лешек Бальцерович на початку дев'яностих років минулого століття обіймав посади віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів і голови Національного банку Польщі. Крім того, він став ідейним натхненником польських економічних реформ: так званої «шокової терапії» або «Плану Бальцеровича» – перетворення країни з плановою економікою на країну з ринковим господарством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: