Депутати ВР вже готують квитки до Гааги високопосадовцям Кремля

Читать на русском

Група народних депутатів-представників коаліції зареєструвала в парламенті проект заяви до Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів високопосадовцями Російської Федерації.

Документ з'явився на сайті українського парламенту у четвер, 29 січня, пише «Слово і Діло».

Авторство проекту належить Юлії Тимошенко, Григорію Немирі, Сергію Соболєву, Олегу Ляшку, Ганні Гопко, Мустафі Найєму, Сергію Лещенку та ще ряду депутатів.

«Від імені українського народу Верховна Рада України... звертається до Міжнародного кримінального суду з метою притягнення до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді щодо передбачених статтею 7 та статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду злочинів проти людяності, військових злочинів вчинених на території України починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час, вищих посадових осіб Російської Федерації та інших осіб, яких визначить прокурор Міжнародного кримінального суду», – йдеться у заяві.

Кремлю українські депутати хочуть інкримінувати анексію Криму, окупацію бойовиками частини Донецької й Луганської областей, вбивство та поранення тисяч громадян України та руйнування інфраструктури.

Читайте також: Зовсім нелегітимний: Тимошенко хоче позбавити Януковича звання президента

Останнім кричущим злочином проти людства нардепи вважають нещодавній обстріл із «Градів» житлових кварталів Маріуполя, в результаті якого загинули 30 людей та ще понад 100 були поранені.

Долю документу та чи буде він винесений на голосування, вирішить профільний комітет з питань правової політики та правосуддя Верховної Ради.


Нагадаємо, вчора керівник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що в нього є докази того, що у складі незаконних збройних формувань на Донбасі воюють кадрові російські військові, щоправда, з підрозділами армії РФ, за словами генерала, сили АТО не воюють.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: