Квіташвілі не збирається нав'язувати українцям медичне страхування

Читать на русском

Обов'язкового страхування для українців не буде.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

За словами міністра, страховим полісом користуватимуться ті, хто зможе його собі придбати, про інших подбає держава.

«Окремого закону по медичному страхуванню не потрібно. І слова «обов'язкове» не може бути. Медична страховка – це просто варіант страхування, який підпадає під загальний закон про страхування. Поки що Україна не може нікого зобов'язати страхуватись. Як можна приймати закон про обов'язковість, не маючи нормальної мережі лікарень, системи переліку послуг, розрахунку їх вартості», – говорить Квіташвілі.

Зараз розподіл ресурсу в медицині є неефективним, зізнається міністр, адже джерелом фінансування є державний бюджет, який виділяє щорічно субвенції на 46 млрд грн.

«Це велика кількість грошей, яку наразі спрямовують на утримання системи ліжко-місце, що наразі існує», – констатує міністр.

Виходячи з цього, на галузь чекає обов'язкове роздержавлення і демонополізація. «Україна наразі є країною, де держава закуповує послуги, їх надає і сама ж їх контролює. Такого ніде не має»,  стверджує Квіташвілі.

«Державні кошти мають йти за пацієнтом, незалежно від форми власності медзакладу, куди він звертається. Тож більш грошовитим пацієнтам стане у нагоді медична страховка, яка може покрити додаткові витрати на медобслуговування. Натомість соціально незахищені верстви населення можуть розраховувати на підтримку держави», – пояснює Квіташвілі.

Читайте також: Квіташвілі вже знає, скільки кияни платитимуть за страховку

Він також додає, що медстрахування - одне із джерел фінансування системи охорони здоров'я. Але фінансувати всю медицину через страхову медицину неможливо. «Слід вибудувати систему фінансування по типу «мікс» – і державне, і страховка, і за цільовими програмами, і з місцевих бюджетів», – певен Квіташвілі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: