Переселенці мають отримати ваучер для перекваліфікації – Денісова

Читать на русском

Екс-міністр соціальної політики вважає, що ситуація на ринку праці є критичною, а рівень безробіття може досягти 2 мільйонів безробітних. У зв'язку з цим, екс-міністр пропонує запровадити проект, що допоможе знизити рівень безробіття.

Про це Людмила Денісова написала у Facebook, передає «Слово і Діло».

«Ситуація на ринку праці щодо забезпечення роботою громадян є критичною. Кількість безробітних зростає, а вакансії, про які заявляють роботодавці – не задовольняють шукачів роботи. Зокрема, є 34 тис. вакансій, кількість зареєстрованих безробітних – 518 тис. осіб, а потреба в працевлаштуванні осіб з числа внутрішньо переміщених – 78 тис. осіб. Питання працевлаштуванні та соцзахисту переселенців з Донбасу і Криму є дуже актуальним та потребує вирішення», – повідомляє Денісова.

За її словами, саме тому вона ініціює проект, головним завданням якого є пошук нових та розширення діючих шляхів у підвищенні зацікавленості роботодавців у працевлаштуванні безробітних.

«Законопроект передбачає: призначати за даними Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування допомогу по безробіттю переселенцю, який має необхідні документи для отримання статусу безробітного, але не може надати документи про заробітну плату з останнього місця; надати роботодавцям компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування переміщеної особи; надати право на отримання в центрах зайнятості ваучера для перепідготовки за професіями пріоритетних видів економічної діяльності, незалежно від досягнення 45 років», – пише вона.

Крім того, як повідомляється, необхідно виключити обов’язкове пропорційне рівними частинами (50/50) фінансування організації громадських робіт для безробітних, та передати це фінансування на місцеві бюджети або за рахунок коштів Фонду.

Підсумовуючи, Денісова зазначає, що найближчим часом законопроект має бути розглянутий у сесійній залі парламенту.

«Це забезпечить посилення соціальних гарантій у працевлаштуванні безробітних, особливо з числа внутрішньо переміщених осіб та вразливих категорій громадян», – підсумовує вона.

Читайте також: Через пенсійний стаж суспільство біднішає – експерт

Найбільше безробіття торкнеться молоді, яка зараз перебуває у віці від 15 до 24 років.

Крім того, експерти прогнозують збільшення нерівності в доходах. Зараз 10% найбагатших людей отримують від 30 до 40% всіх доходів, у той час як 10% найбідніших – від 2 до 7%.

Найнижчі показники вимушено відпочиваючих були зареєстровані в Австрії – 4,7% та Німеччини – 4,9%, а найвищі в Греції – 27,0% (червень 2014) і Іспанії – 24,4%. Для порівняння, рівень безробіття в США у вересні склав 6,1%.

Матеріали за темою:

Безробіття змусить населення йти на військову службу – експерт 

Уряд має детінізувати ринок праці – Розенко 

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: