До кінця року інфляція може зрости до 50% – експерт

Читать на русском

У разі, якщо зростуть тарифи на газ, рівень інфляції на кінець 2015 року може сягнути до 50%.

Про це заявив економічний експерт Олег Устенко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

Серед найоптимістичніших прогнозів, Україну очікує інфляція на рівні 20%, каже експерт, адже збільшення тарифів на газ, призведе до збільшення інфляції.

«Ми виставили прогноз 20% по інфляції. Це наш оптимістичний сценарій розвитку. Тому, якщо буде збільшення тарифів на газ, то інфляція збільшиться. Більше того, нас дуже засмутило фінансування дефіциту Держбюджету за рахунок НБУ. Це теж не пройде безслідно і дуже сильно вплине на рівень інфляції», – сказав він.

За словами Устенко, після підняття тарифів і фінансування держбюджету коштом НБУслід очікувати росту інфляції до 50% . «Це може бути до 50% на кінець періоду. І це ще середній сценарій», – каже експерт.

Нагадаємо, голова Національного банку України Валерія Гонтарева прогнозувала, що у 2015 році інфляція становитиме 17%.

В свою чергу, в коментарі «Слову і Ділу» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, заявив, що слід очікувати інфляції на рівні 25%.

Читайте також: Експерт: Головна проблема в 2015 році для українців – безробіття

«За даними Держкомстату, в січні-жовтні 2014 року інфляція в Україні досягла вже 19,8%. В останній раз вище 25% інфляція в нашій країні фіксувалася в 2000 році – 25,8%. Що стосовно позначки в 25% на сьогоднішній момент – це об'єктивний прогноз. Перше, чим повинна зайнятися влада – це антимонопольне регулювання, припинивши зловживання монопольною поведінкою торгівельних мереж. Друге – це жорстко контролювати ціноутворення в сфері насамперед комунальних тарифів», – розповів Ярослав Жаліло.  

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: