Гонтарєва: за час моєї роботи обсяг рефінансування банків знизився

Читать на русском

Голова Національного банку Валерія Гонтарєва запевнила, що протягом терміну її роботи обсяг капіталізації банків НБУ знизився на 1,6 млрд грн.

Про це чиновниця заявила, виступаючи на засіданні Верховної Ради, пише «Слово і Діло».

«За час мого перебування на посаді банки повернули коштів на рефінансування більше, ніж було видано. До мого приходу в Нацбанк надав банкам 35,6 млрд грн... а наприкінці 2014 року ці цифри становили 34 млрд грн», – прокоментувала ситуацію Гонтарєва, запевнивши, що фінансового регулятора абсолютно безпідставно звинувачують у надмірних витратах на капіталізацію банків.

При цьому, за весь час незалежності України НБУ видав комерційним банкам 110 млрд грн, зазначила Гонтарєва.

Нагадаємо, в середині грудня експерт Віктор Лисицький розповів «Слову і Ділу», що поки Президент ще не знає, ким замінити Валерію Гонтарєву.

В свою чергу, народний депутат та заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак заявив, що, в разі зловживань службовим становищем чиновники Мінфіну все ж таки відповідатимуть перед законом.

Так він прокоментував «Слову і Ділу» ухвалений в ніч проти 29 грудня Закон «Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризаці банків».

Читайте також: Українцям неправильно нараховують зарплатню – експерт

«Будуть вводитися у правління цих банків представники держави. Норма стосується лише того, що вони будуть тільки представниками держави, не будуть діяти від своєї особи. Тому, якщо будуть позови до їхньої діяльності як посадових осіб, то відповідачем буде Міністерство фінансів.... Після цього можуть бути прийняті кадрові рішення і, відповідно, санкції по відношенню до них самої держави», – пояснив Демчак.  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: