Порошенко може зробити те, на що не наважувались Кучма і Янукович

Читать на русском

Скасування так званої депутатської недоторканності – а насправді просто особливого порядку притягнення до кримінальної відповідальності – піднімалось і за часів президентства Леоніда Кучми, і після Помаранчевої революції, і після перемоги у 2010 році на президентських виборах Віктора Януковича.

Два роки тому виступаючи на XIV з'їзді «Партії Регіонів» Янукович пообіцяв скасувати недоторканість для народних депутатів та багатьох категорій високопосадовців.

«Вважаю, що партія має наочно продемонструвати відданість принципам прозорості, справедливості та рівності всіх громадян перед законом, підтримавши скасування недоторканності для народних депутатів та багатьох категорій високопосадовців». – заявив Янукович 30 липня 2012 року.

Тоді ж і ж лідер фракції «Партії регіонів» Олександр Єфремов запевнив що фракція голосуватиме за відміну депутатської недоторканості.

«А що стосується Партії регіонів, ви не хвилюйтеся, вони проголосують за цей закон», - повідомив Єфремов.

З такими самими заявами виступали і інші депутати Партії регіонів. Приєднався до них і голова Комуністичної партії України Петро Симоненко. Зняти недоторканність з усіх без винятку посадових осіб - передвиборча обіцянка Компартії.

Та чомусь справа далі слів не пішла. Як відомо, сьогодні депутати від Партії регіонів переховуються на тереторіях інших держав, а компартія вперше за історію незалежної України не потрапила до ВР. Водночас депутати VIII-го скликання внесли до Верховної Ради законопроект про заборону комуністичної ідеології.

Не стала вийнятком і нова влада. Cкасування депутатської недоторканності — один з пунктів коаліційної угоди, яка підписана керівництвом 5 партій-переможців на позачергових виборах у 2014 році.

За це питання, навіть, взявся особисто Президент Петро Порошенко, внісши на розгляд депутатів відповідний законопроект.

Однак, не всі депутати підтримують його ідею, так Ігор Луценко переконаний – це добивання й без того кволої української демократії. Адже знявши недоторканність депутати підпадають під контроль Генпрокуратури, яка і досі не покарала «Беркут» та винних у розстрілах на Майдані, безкарні залишаються і ті хто допустив «Іловайський котел».

«Уявіть, якби парламент ще тоді змінив би Конституцію й позбавив себе захисту від Пшонки і Ко? Наскільки легше було б Януковичу? А потрібно не забувати, що попри втечу екс-президента, у нас тих, хто хоче стати наступним Януковичем – вагон і маленький візочок, практично в усіх можливих таборах. Мусимо думати не про сьогодні, а про сотні років наперед.» – зауважив Луценко.

Читайте також: Судний день настав: Порошенко взявся за недоторканність депутатів і суддів

Нагадаємо, згідно стенограми сьогоднішнього засідання, депутати включили у порядок денний засідання законопроект про знятя недоторканності 297 голосами за.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: