Щоб не пускати газ через Україну, в «Газпромі» придумали «Турецький потік»

Читать на русском

В «Газпромі» вкотре заявили про припинення транзиту газу через Україну, назвавши в якості альтернативного газогону «Турецький потік».

Припинення транзиту газу через Україну голова правління компанії Олексій Міллер назвав «новою стратегією компанії», котру доводиться приймати через нову енергетичну політику Європи, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Цензор.НЕТ».

Наразі українська ГТС є основним каналом постачання газу з РФ до Євросоюзу – головного споживача російського блакитного палива. Йдеться про 63 млрд кубометрів на рік.

Росія має також кілька альтернативних газопроводів (через Білорусь та дно Балтійського моря), однак їхніх потужностей недостатньо для того, щоб витіснити Україну зі списку транпортерів російського газу.

Оскільки проект «Південний потік», за словами Міллера, остаточно закритий, тепер зусилля росіян будуть направлені на облаштування транзиту газу через територію Туреччини.

Читайте також: В порівнянні з минулим роком ціна на бензин все ж таки впала

«Газопровід «Турецький потік» є єдиним маршрутом, по якому можуть поставлятися 63 мільярди кубометрів російського газу, котрі йдуть зараз поки транзитом через Україну. Інших варіантів немає. Наші європейські партнери про це поінформовані і тепер їх завданням є створення необхідної газотранспортної інфраструктури від кордону Туреччини та Греції», – заявив Міллер.

Нагадаємо, вчора стало відомо про припинення ревесних поставок газу в Україну з Польщі через газорозподільчу станцію «Германовіце».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: