Росія мусить видати Україні Януковича

Читать на русском

Після оголошення в розшук колишнього президента Віктора Януковича Інтерполом, на вимогу правоохоронних органів Росія зобов’язана затримати його і видати Україні.

Про це повідомив старший помічник генпрокурора України з особливих доручень Валерій Карпунцов, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Українську Правду».

«В даному випадку, ті країни, які є учасниками міждержавних угод, що регулюють діяльність міжнародного поліцейського офісу Інтерполу, вони повинні – у разі виявлення цих осіб – доставляти їх на вимогу правоохоронних органів України чи надавати допомогу у доставленні їх до України до компетентних органів», – сказав він.

Як зазначає Валерій Карпунцов, Росія є членом угоди Інтерполу і за міжнародними нормами повинна відгукнутися на запит і затримати Януковича та інших колишніх чиновників, які розшукуються організацією.

Також в коментарі «Слову і Ділу» юрист-кримінолог Ганна Маляр заявила, що Росія повинна на запит України надати правову допомогу у переслідуванні громадян України, які вчинили злочин і переховуються на території Росії. В тому числі, Росія повинна була б видати таких осіб, якщо її правохоронним органам відомо їх місцезнаходження.

На такий крок Росія має піти через те, що Україна, і Росія є учасниками Європейської конвенції про видачу 1957 року й Конвенції про правову допомогу в цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року, які передбачають взаємну видачу осіб для кримінального переслідування.

Карпунцов також пояснив, що Інтерпол приймав рішення про оголошення Януковича та інших чиновників у розшук так довго через перевірку на «політичне переслідування».

Також стало відомо, що в Україні на загальну суму понад два мільярди доларів заарештовано майно, колишніх високопосадовців.

Читайте також: Інтерпол нарешті почав шукати Януковича, але Україні він не потрібен

Нагадаємо, 12 січня Януковича й Азарова оголошено в міжнародний розшук Інтерполом, також розшукується Олександр Янукович, Раїса Богатирьова та Юрій Колобов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: