В порівнянні з минулим роком ціна на бензин все ж таки впала

Читать на русском

Ціна на нафту падає, а ціна на бензин зростає, однак на ціноутворення впливають два глобальні фактори – це внутрішній і зовнішній.

Про це розповів експерт Сергій Куюн, пише «Слово і Діло», з посиланням на «УНН».

Так, за зовнішнім фактором, ціна все ж таки знижується, пояснює експерт, і за рік впала на 40%.

«Зовнішній фактор зараз позитивний. Останніми місяцями відбувається зниження цін на нафту і Україна це відчуває. Наприклад, в січні минулого року ціна на бензин А-95 була приблизно 11 гривень за літр, що становило біля 1 долара 33 центів. Сьогодні ціна цього ж бензину становить десь 90 центів, що означає, що ціни впали за рік на 40%, тобто практично так само, як і впала ціна на нафту», – наголосив Сергій Куюн.

Однак, щодо внутрішнього фактору, то тут показники негативні. Насамперед – це девальвація гривні.

«Курс долара по відношенню до гривні за рік зріс вже вдвічі. Для нафтопродуктів це дуже критично оскільки 85% палива ми імпортуємо, тобто ми розраховуємося в доларах. Крім того, згідно з українським законодавством податки на паливо, тобто акцизний збір, встановлений у євро. Тому до 90% у вартості палива має валютна складова. Тобто паливо – це фактично ті ж самі автомобілі або техніка, яку ми імпортуємо. Це повністю валютний товар, який не може не реагувати на те, що відбувається з доларом, тому ми бачимо таке зростання», – пояснив Куюн.

За словами експерта, після свят АЗС продовжуватимуть значно підвищувати ціни на бензин. Впливатиме на це новий податок з обороту підакцизних товарів у розмірі 5%. Цей податок насправді становитиме 6%, тому що зверху буде нараховуватися ПДВ, а це вже в січні призведе до підвищення ціни до 90 копійок на кожному літрі.

«Уряд дуже хитро себе повів в бюджетному процесі. З одного боку він не чіпав податки на пальне, там дуже маленьке підвищення акцизу, 1-4 євро за тону, це в межах 10 копійок на літрі, що ніхто не помітить. Але запровадив новий податок з обороту підакцизних товарів», – резюмує експерт.

Сергій Куюн також зазначив, що в Україні іде боротьба між зовнішнім фактором, який є дуже позитивним, і негативним внутрішнім чинником, які більш потужні ніж зовнішні.

Читайте також: Експерт: Рекордно низькі ціни на нафту – політика, яка вигідна США

«Ми бачимо зниження ціни в доларах, але не бачимо в гривні, тому що гривня падає», — підсумував експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: