100 днів роботи Кіхтенка: чи виправдав донецький губернатор надії Порошенка

Читать на русском

Під час призначення губернатором Донецької області генерала Олександра Кіхтенка Президент зазначив, що покладає на нього великі надії зі встановлення миру та наведення ладу в регіоні.

Чи вдалося Кіхтенку досягти поставлених Порошенком завдань, «Слово і Діло» проаналізувало, виходячи зі стану виконання його обіцянок.

Незважаючи на те, що Кіхтенко – людина військова, покращення обстановки в умовах фактичної війни на Донбасі в його актив записати навряд чи можна. Зокрема, губернатор так і не зміг запобігти несанкціонованому вивезенню вантажів із зони АТО. 25 грудня представники місії ОБСЄ зафіксували вивезення корисних копалин з окупованої території до Росії. А раніше, 14 листопада, економічний експерт Олексій Семеній стверджував, що так звані ДНР та ЛНР почали вивезення вугілля до РФ, щоб потім легально перепродати його Україні.

Незважаючи на те, що ця обіцянка Кіхтенка – поки єдина, що не була виконана, однак за перші 3 місяці роботи за губернатором тягнеться солідний «шлейф» обіцянок, що чекають на виконання. Значна частина з них – про безпеку.

Так, наступного дня після призначення, 11 жовтня, губернатор пообіцяв створити буферну зону на кордоні з контрольованою бойовиками територією. Але 19 грудня, за словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, питання демаркації буферної зони на Донбасі залишалося відкритим.

Так само «в процесі» досі залишається питання спільного патрулювання населених пунктів Донеччини міліцією та військовими. Поки що зведені патрулі силовиків охороняють порядок лише в Маріуполі, Волновасі, Красноармійському районі та в Дебальцевому.

Соціальні інціативи Кіхтенка, зафіксовані «Словом і Ділом» за перші місяці його роботи стосуються надання допомоги учасникам АТО та людям, що постраждали від бойових дій, відновлення інфраструктури. Йдеться про зобов'язання створити реабілітаційний центр для учасників АТО в Красному Лимані, відновлення житлового будинку в Мар'їнці та поновлення роботи насосної станції на Карлівському водосховищі. Зазначимо, що останню так і не вдалося запустити... через елементарний брак коштів. Станом на 2 січня на сайті КП «Компанія "Вода Донбасу"» були розміщенні реквізити для надання фінансової допомоги на відновлення роботи насосної станції.

Втім, дві обіцянки генералу Кіхтенку на посаді керівника області здійснити все ж таки вдалося: новий губернатор, як і обіцяв, не влаштовував «кадрових чисток» – і кількох звільнених заступників колишнього голови ОДА Тарути призначив своїми радниками. Згодом обласний голова також подбав про безпеку донецьких студентів, перемістивши Донецький національний університет ім. Горького в Красний Лиман.

Вочевидь, 100 днів – надто короткий термін, щоб робити висновки щодо діяльності політика. Чи вдасться Кіхтенку зробити для області більше – вочевидь, залежить не лише від нього, але й від центральної влади, яка, за твердженням самого губернатора, не надто щедра. Однак від того, як чиновник скористається наявними ресурсами, і буде залежати рівень його політичної відповідальності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: