За роботу без трудового договору загрожує штраф в 37 тис грн

Читать на русском

Згідно з новим законодавством за роботу без укладення трудового договору передбачено штраф у розмірі З7 тисяч гривень, повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на MIGnews.com.ua.

Законом України від 28.12.2014 р №77-VIII в новій редакції викладено статтю 265 КЗпП щодо відповідальності за порушення законодавства про працю.

Зокрема, відтепер юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі:

фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий день, та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ в 30 кратному розмірі мінімальної зарплати (в даний час – 36 540 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.

У той же час, у коментарі «Слову і Ділу» юрист Руслан Белицький повідомив, що новий Трудовий кодекс деякими положеннями порушує Конституцію, права громадян і нагадує рабство.

«Що стосується громадян, то більшість положень, наприклад, з оплати праці, відпусток, взяті з попередніх ТК і виписані цілком зрозуміло. Однак, є зміни, які більше схожі на кріпосне право, ніж на нововведення. Наприклад, роботодавець має право без згоди працівника віддати його в компанію до іншого роботодавця. Відмова працівника буде розцінена як звільнення», – аналізує спеціаліст.

Таким чином, на думку юриста, зміни до Трудового кодексу порушують Конституцію України, права громадян та міжнародні конвенції організації праці.

Читайте також: Українці заробляють менше за всіх у Європі

Нагадаємо, що міністр соціальної політики Павло Розенко запевнив, що остаточний варіант нового Трудового кодексу підготують до лютого 2015 року.

Зазначимо, що це вже третій варіант кодексу за останні 4 роки. Два попередні не пройшли друге читання в Раді, і тепер, за законом, після обрання нового парламенту все треба починати спочатку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: