Порошенко хоче нав'язати свого керівника Антикорупційного бюро – експерт

Читать на русском

Для Президента принципово важливо обрати голову Національного антикорупційного бюро до 24 січня, тому що Порошенко хоче нав'язати суспільству свого керівника Бюро.

Про це у своєму блозі на «Українській правді» написав голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, передає «Слово і Діло».

На думку експерта, короткий і швидкий конкурс з обрання одного кандидата серед трьох, запропонованих членами Комісії  потрібен,  щоб конкурентні кандидати не встигли прийняти рішення подаватися або взагалі не мали достатньо часу на це.

Не дивлячись на це, Віталій Шабунін вважає, що «репутація та моральні якості усіх без виключення членів Комісії дають підстави стверджувати, що конкурс буде проведено чесно та прозоро, попри намагання влади втрутитися в процес та маніпулювати думкою відповідальних за обрання директора».

За його словами, для того, щоб провести прозорий конкурс необхідно:

1. Визначити адекватну тривалість конкурсу. Не 10 робочих днів, як того домагається Президент, а 21 день, тобто – три тижні, яких потенційним кандидатам буде достатньо для того, щоб не просто дізнатися про конкурс, але й підготувати сильне резюме, почати збір решти документів.

2. Закріпити в тексті оголошення не тільки умови проведення конкурсу, але і кваліфікаційні вимоги до кандидатів.

3. Голосувати за кандидатів тільки відкрито. Нонсенсом видаються пропозиції деяких членів Комісії голосувати таємно… Таємне голосування дає підстави для маніпуляцій та підтасовки результатів, а у майбутньому – оскарження в суді рішення конкурсної Комісії.

4. Одностайна позиція Комісії подати Президентові одну кандидатуру директора замість трьох. Це – добрий та чіткий сигнал для всіх потенційних кандидатів «вступати в гру» та поборотися за посаду голови Антикорупційного Бюро. Ці зміни уже передбачені у законопроекті N1406, який підтриманий Антикорупційним комітетом ВР та зареєстрований в Раді. Його треба просто проголосувати найближчого сесійного тижня.

Читайте також: Національне антикорупційне бюро – потрібні іноземці?

Нагадаємо, в п'ятницю, 9 січня, о 18 годині, почалося перше відкрите офіційне засідання  Конкурсної комісії з обрання кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: