У Гонтарєвої готують особливі умови для «Приватбанку» та «Сбербанку Росії»

Читать на русском

Національний банк України затвердив методику визначення і список системно важливих банків, діяльність яких відіграє найбільш істотну роль на фінансовому ринку України.

До цього переліку ввійшли ПАТ КБ «Приватбанк», АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк», АТ «Дельта Банк», АТ «Райффайзен Банк Аваль», ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Промінвестбанк», АТ «Сбербанк Росії», передає «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НБУ.

Серед основних критеріїв визначення системної важливості банків – «розмір активів, зобов’язань юридичних та фізичних осіб, системні взаємозв’язки в банківській системі (об’єм міжбанківського кредитування) та об’єм кредитування найважливіших секторів економіки».

У повідомленні НБУ також зазначається, що відносно зазначених банків держава може ухвалити рішення стосовно власної участі в їх капіталізації. Таке рішення, як і обсяг капіталізації, приймається Експертно-аналітичною радою з питань участі держави в статутному капіталі банків при Міністерстві фінансів України.

При цьому в НБУ зазначають, що вже готують нормативно-правові акти для регулювання та нагляду за системно важливими банками, оскількі від їх стабільності залежить стабільність банківської системи країни загалом.

Читайте також: Капіталізація банків – на «чесному слові» чиновників Мінфіну

Нагадаємо, 17 грудня «Слово і Діло» вже писало про те, що Президент поки що не може запропонувати кандидатуру, яка могла б замінити Валерію Гонтарєву на посаді голови Нацбанку. Таку думку журналістам проекту висловив банківський експерт та економіст Віктор Лисицький.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: