У ВР порушують норми Угоди про асоціацію з ЄС?

Читать на русском

З 1 листопада стартувала дія семи розділів Угоди про асоціацію України та ЄС. Йдеться про захист прав споживачів.

Як відомо, з 1 листопада мали запрацювати окремі положення Угоди, що стосуються зони вільної торгівлі. Рада Євросоюзу офіційно вирішила відкласти початок імплементації Угоди про вільну торгівлю між ЄС та Україною до кінця 2015 року, пише «Слово іДіло», з посиланням на «УНН».

В свою чергу, Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроект про додатковий збір в 5% і 10% з імпортних товарів.

Збір планують стягувати при ввезенні життєво необхідних товарів. Серед яких: легкові автомобілі, продукти харчування, пральні порошки. Також сюди ж відноситься: природний газ, вугілля енергетичне, паливо для АЕС, нафта, нафтопродукти, банкноти і банківські метали, гуманітарна допомога, товари, які звільняються від сплати ввізного мита відповідно до міждержавних домовленостей, крім вільної торгівлі.

Як зазначила у своєму виступі міністр фінансів Наталя Яресько, ухвалення названого законопроекту дозволить додатково залучити до бюджету 17,6 млрд гривень.

Нагадаємо, важливим елементом Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є положення про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Читайте також: Реформа МВС з грузинським темпераментом: Згуладзе обіцяє реальні зміни

Робота над створення ЗВТ полягатиме у:

– скасуванні Україною та ЄС ввізних мит на більшість товарів, що імпортуються на ринки один одного;

– запровадженні правил визначення походження товарів, які є одним із елементів застосування торговельних преференцій;

– встановленні сторонами найбільш сприятливих умов доступу до своїх ринків послуг;

– спрощенні митних процедур та попередженні шахрайства, контрабанди, інших правопорушень у сфері транскордонного переміщення вантажів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: