Порошенко передумав: мобілізації бути

Читать на русском

Нова хвиля мобілізацій розпочнеться вже після новорічних свят – 20 січня. Планується призвати близько 50 тис. чоловік.

У вересні Президент України Петро Порошенко заявив, що не бачить сенсу в черговій мобілізації. Проте вже 17 грудня новопризначений секретар РНБО Олександр Турчинов пообіцяв, що нова мобілізація буде.

Четверта хвиля часткової мобілізації розпочнеться 20 січня і триватиме 90 днів. Далі – ще дві хвилі, по 60 днів у квітні та червні. Загалом мобілізація може тривати 7 місяців.

Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Ліга.Новини».

За словами Полторака, в першу чергу призиватися будуть офіцери запасу, паралельно спеціалісти та солдати. Всі вони пройдуть спеціальну підготовку, яка триватиме 25 днів.

«Офіцери готуються за своєю програмою, фахівці – за своєю, солдати – за своєю, щоб навчити їх елементарним речам з ведення бойових дій», – заявив Полторак.

«Після 25 діб починається бойове злагодження відділень і взводів, рот, батальйонів, полків. Після проведення повного курсу навчання та бойового злагодження, тоді, коли вони будуть одягнені, озброєні, оснащені, підготовлені, тільки після цього вони будуть відправлені в зону АТО», – додав Полторак.

За словами голови парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Сергія Пашинського, мобілізація потрыбна, щоб замінити тих військовослужбовців, які призивалися в березні 2014 року.

А для тих, хто планує ухилятись від мобілізації, вже придумали штрафи.

За неявку до військкомату за повісткою при повній або частковій мобілізації ухильнику загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн. За порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн. За умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка – штраф у розмірі від 17 до 51 грн. За ухилення від призову за мобілізацією у ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Читайте також: Шляхом мобілізації створити нову армію неможливо  експерт

Аби мобілізація відбулась, необхідні відповідні укази Президента, які будуть затверджені Верховною Радою в якості законів. Указ про нову хвилю мобілізації готується, проте терміни його оприлюднення та внесення до ВР поки що не відомі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: