Данилишин: сланець зробить Україну незалежною

Читать на русском

Якщо Україна хоче подолати залежність від російського газу і стати по-справжньому незалежною, їй необіхдно зробити ставку на сланцевий газ та поновлювати джерела енергії.

Про це у своєму блозі заявив екс-міністр економіки Богдан Данилишин, передає «Слово і Діло».

Нещодавно в українських ЗМІ з'явилося повідомлення про те, що американська компанія Chevron відмовилася від видобутку сланцевого газу в Україні в односторонньому порядку. За словами Данилишина, тут потрібно не засмучуватись, а навпаки, радіти, адже це шанс для України впроваджувати нові технології.

«Нові технології завжди ризиковані і майже ніколи не працюють ідеально з самого початку, однак це не причина ними не займатися. Крім того, будь-яка технологічна революція завжди йде при великому опорі представників колишньої промислової парадигми, які не бажають поступатися своєю ринковою владою», – пише Данилишин.

Якщо Україна хоче стати незалежною, їй, як раніше і США, в найкоротші терміни необхідно ухвалити сучасну енергетичну доктрину, основною метою якої має стати придбання енергетичної незалежності.

«У цьогорічній програмі Кабміну України про неї зазначено лише в одному рядку: «Підвищення енергоефективності за рахунок реалізації проектів на альтернативних джерелах енергії (Clean Energy)» – це те, що стосується енергетики відновлюваних джерел. Про сланцевий видобуток не сказано взагалі нічого», – зазначає екс-міністр.

Богдан Данилишин переконаний, українські підприємці можуть зайнятися трансфером технологій сланцевого видобутку самостійно. Наявність серйозної геологічної теоретичної школи і достатньої кількості практиків видобутку дозволяє Україні ставити перед собою серйозні і амбітні цілі: підняти сланцевий видобуток самим.

Читайте також: Через нестачу вугілля вже зупинилась Трипільська ТЕС

«Нова енергетична парадигма України – це не тільки зміна ставлення до способів ведення справ у галузі, але ще й зміна уявлень про національну політику. Боротьба між представниками старої енергетики та представниками нової відображатиме порядок денний наступного десятиліття», – резюмує екс-міністр економіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: