Луценко вимагає залучити незалежних експертів для формування бюджету

Читать на русском

Чому бюджет верстають в закритому від громадськості режимі?

Усі встановлені законом чи розумом строки підготовки проекту бюджету, та необхідних передуючих йому документів урядом зірвано, пише у своєму блозі народний депутат Ігор Луценко, передає «Слово і Діло».

За словами депутата, зараз на місці уряду було б доцільно якомога ширше долучити максимум продуктивних ресурсів суспільства для того, щоб швидко підготувати головний фінансовий документ держави.

«В першу чергу я маю на увазі інтелектуальний ресурс кваліфікованої громадськості – спеціалістів економічних центрів (CASE, Київська школа економіки, МЦПД тощо), представників громадських експертних ініціатив (Реанімаційний пакет реформ, Vox Ukraine).», – пише Ігор Лученко.

Він додає, що у експертів є одна важлива риса – вони не залежні від начальства, у них є їх позиція, захищена авторитетом у своїй професійній спільноті. І опиратися вживленню в бюджет неправильних і тим більше відверто корупційних рішень їм на порядок легше.

Крім того, заборона працювати над бюджетом профільним фахівцям, а участь народних депутатів, може спровокувати написання бюджету під свої потреби – економічні, політичні та корупційні.

Тож вимогами до бюджетного процесу є два пункти, пише Ігор Луценко.

Читайте також: Бюджет України на 2015 рік: прийняти не можна відмовитися

« 1. Залучення незалежних експертів до розробки бюджету. Моя фракція, «Батьківщина», може миттєво надати список тих професійних людей, котрі бажають брати участь у роботі відповідних груп. 2. Бюджет (та відповідне законодавство), після того, як буде НАРЕШТІ офіційно зареєстровано у парламенті, повинен мати розумний строк для обговорення в суспільстві. Голосувати через дві доби за пакет бюджетних законопроектів після його подання – це означає грубо порушити демократичність процедури.», – резюмував народний депутат.

Статті по темі:

Курс гривні до долара: чи варто чекати стабілізації?

Програма уряду Яценюка: коли дихати стане платно?

Що подорожчає в новому році через курс? думка експерта


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: