Парламентський комітет забракував урядовий законопроект про мийні засоби

Читать на русском

Комітет з питань промислової та інвестиційної політики не підтримує проект закону про державне регулювання у сфері мийних засобів (№ 2579а).

Про це повідомляє портал «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Апарату Верховної Ради України.

Учасники дискусії дійшли до висновку, що проект закону щодо поступового виведення з ринку України миючих засобів на основі фосфатів є декларативним та «не визначає жодного механізму правового регулювання у сфері виробництва та розповсюдження миючих засобів».

При цьому члени комітету підтвердили, що в цілому тематика законопроекту є актуальною для України.

Водночас в законопроекті, на думку депутатів, відсутнє чітке юридичне визначення основних положень, не наведено жодного європейського стандарту щодо мийних засобів, у відповідності до яких мають удосконалювати вітчизняне законодавство. Крім того, подано у спрощеному вигляді державні заходи у відповідній сфері.

Викликала критику парламентаріїв і ст. 7 законопроекту «Етикетування мийних засобів», яка, на їх думку, містить суперечності з  чинним законодавством щодо відповідних питань. А в ст. 6 проекту про обов’язкове здійснення екологічної та санітарно-епідеміологічної експертизи мийних засобів, що застосовуються в Україні, відсутні пояснення щодо того, у яких випадках та щодо яких мийних засобів має здійснюватися подібна експертиза.

Нагадаємо, що 9 жовтня уряд схвалив проект закону про поступове виведення з ринку України миючих засобів на основі фосфатів (обмеження вмісту фосфатів з 1 січня 2014 року - на 17%, з 1 січня 2016-го - на 10%, з 1 січня 2019-го - на 5% і з 1 січня 2021 року на 0,7%).

Нагадаємо, що законопроект розроблено з метою запровадження європейських екологічних стандартів на території України. В квітні поточного року міністр екології Олег Проскуряков пообіцяв, що до кінця року 20 стандартів якості щодо унормування концентрації шкідливих речовин в навколишньому середовищі будуть адаптовані до міжнародних екологічних норм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: