В 2014 році український «Циклон» стартує на бразильській «Алкантарі»

Читать на русском

Кабінет Міністрів України додатково виділив 2,6 млрд. грн. для створення ракетно-космічного комплексу «Циклон-4» на бразильському космодромі «Алкантара». Пуск ракети заплановано на кінець 2014 року. Про це йдеться в повідомленні Інформаційного бюлетеня КМУ, повідомляє «Слово і Діло».

Реалізацією проекту займається українсько-бразильська компанія «Алкантара Циклон Спейс». Восени 2010 року вона розпочала в Бразилії будівництво наземного комплексу для ракети-носія «Циклон-4».

Ракетно-космічний комплекс «Циклон-4» будується в рамках договору про довгострокове співробітництво між Україною та Бразилією, підписаному у 2003 році. Завдяки даному комплексу з бразильського космодрому можна буде здійснювати запуск космічних апаратів на кругові навколоземні низькі і середні орбіти, а також на орбіту, перехідну до геостаціонарної.

Згідно з офіційними планами, пуск української ракети-носія відбудеться наприкінці наступного року.

Нагадаємо, що побудувати стартовий комплекс для пуску української ракети обіцяли ще до кінця минулого року. Так, на початку 2011-го року, голова Кабміну Микола Азаров підкреслював, що проект настільки грамотно пропрацьовано, що вже за 1-2 роки його буде реалізовано.

Однак на початок 2013-го року стартовий комплекс "Циклон-4" не було побудовано, і ракета не стартувала. 15 квітня віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко заявив, що перший запуск ракети-носія відбудеться аж в кінці 2014-го року. Таким чином, запуск ракети відстрочено, щонайменше, на два роки.

Юрій Бойко також повідомив, що після запуску ракети-носія "Циклон-4" реалізація даного проекту передбачає здійснення декількох запусків комерційних супутників щорічно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: