Власний газ - вперед і вгору

Читать на русском

10 жовтня 2013 року НАК "Нафтогаз України" прозвітувався про зростання обсягів видобутку українського газу. Особливих успіхів вдалось досягти на Чорноморському шельфі, де зростання, порівняно з січнем-вереснем 2012 року, відбулось на 37%. Всього ж видобуто 13936,1 млн. куб. м., що на 2,5% більше, ніж за згаданий період попереднього року. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Кабінету Міністрів, повідомляє портал «Слово і діло».

Нескладні математичні підрахунки плюс згадана у середині вересня Миколою Азаровим ціна за російський газ ($ 530 за тис. кубів), говорять про те, що бюджет сусідньої країни може недоотримати 184 653,3 тис. дол., або - півтора мільярди гривень економії відчує бюджет України. Це якщо не брати до уваги можливі санкції щодо недобору газу і те, що видобуток українського газу також вимагає вкладень.

Нагадаємо, що в червні 2013 року Микола Азаров запевнив, що уже найближчим часом Україна збільшить власний газовий видобуток на 4 млрд. кубів, а у вересні цього ж року - заявив,  що через 2-3 роки Україна буде повністю забезпечена власним газом. Міністр енергетики Едуард Ставицький в цьому році був менш оптимістичним в прогнозах - лише в 2020 році країна зможе повністю забезпечити себе газом, збільшивши його видобуток до 15 млрд. куб. м.

Зауважимо, що згідно даних проекту «Слово і діло», поточний рейтинг відповідальності Миколи Азарова складає 20%, а Едуарда Ставицького - 9%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: