Верховна Рада з другої спроби спростила життя біженцям

Читать на русском

Верховна Рада України підтримала Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який визначає статус переселенців.

За відповідне рішення з другої спроби проголосували 249 народних депутатів, передає «Слово і Діло» з посиланням на «УП».

Зокрема, закон визначає, що такий статус отримають громадяни України, які вимушено покинули своє місце проживання у зв'язку з бойовими діями, тимчасовою окупацією, масовими проявами насильства, масовими порушеннями прав людини, а також у зв'язку з надзвичайними ситуаціями природного або техногенного характеру.

Цим законом вводиться постійний статус реєстрації і визначається питання фінансування вимушених переселенців.

«Із завтрашнього дня уряд зможе нараховувати їм гроші, вони отримають дитячі садки, школи, доступ до медицини. В редакції закону прибрали тільки те, чого не може гарантувати держава - рішення про виділення земельної ділянки», - пояснила Уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, яка представляла поправки до закону.

У свою чергу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що держава бере на себе тільки те, що може виконати. «Ми взяли на себе зобов'язання. Зараз зареєстровані 420 тис. тимчасово переміщених осіб. Виплата на одну людину - 884 гривні на працездатного. На непрацездатну людину - половина від цієї суми. Якщо врахувати, що виплати йдуть по всім непрацездатним, 355 млн на місяць виплат протягом 6 місяців. У підсумку виходить тільки 2 мільярди гривень, якщо цифра не збільшуватиметься», - повідомив Яценюк.

«Прошу не брехати людям. Те, що ми можемо зараз заплатити, будемо платити. Саме тому є прохання підтримати проект закону з чітким визначенням того, що обсяг фінансування здійснюється і визначається Кабінетом міністрів. Те, що зберемо - те роздамо. Те, чого немає - того немає і нема чого брехати людям», - заявив Яценюк.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: