Порошенко дав добро на оренду української ГТС

Читать на русском

Президент України Петро Порошенко підписав урядовий закон, який дозволяє здавати газотранспортну систему в оренду без права відчуження.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України, інформує «Слово і Діло» з посиланням на Lb.ua.

Згідно з документом, оператор ГТС, який отримає її в управління, повинен не менше ніж на 51% контролюватися державою. Інші 49% можуть отримати компанії з Євросоюзу, США або Енергетичного співтовариства, які є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу.

При цьому остаточне рішення про участь компанії-нерезидента в статутному капіталі підприємства, на якого покладено функції оператора ГТС, приймається Верховною Радою.

Аналогічні вимоги будуть пред'являтися і до оператора підземних сховищ газу.

Читайте також: Зараз влада хоче розділити ГТС на дві частини - експерт

При проведенні конкурсу компанія, яка є резидентом ЄС чи США, зобов'язана розкрити всю інформацію з приводу структури своєї власності і показати всіх бенефіціаріїв, які є власниками цієї компанії, а будь-яка зміна структури власності компанії, що виграла конкурс, можлива виключно за згодою української сторони.

Нагадаємо, 22 квітня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк висловив готовність допустити американських і європейських інвесторів до експлуатації української газотранспортної системи.

Як відомо, 14 серпня Верховна Рада 228 голосами підтримала урядовий «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України» № 4116.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: