Порошенко з депутатами вирішив поки не відкривати партійні списки

Читать на русском

Попри обіцянки більшості парламентських політичних сил запровадити в Україні виборче законодавство з відкритими партійними списками, відповідна норма, швидше за все, поки залишиться так і не виконаною.

Відповідний висновок можна зробити за підсумками вчорашньої зустрічі президента України Петра Порошенка з лідерами фракцій у Верховній Раді VII скликання, на якій було ухвалене рішення не відкривати пропорційні виборчі списки, пише «Слово і Діло» із посилання на Українську правду.

Варто зауважити, що раніше, будучи кандидатом на посаду Президента України Петро Порошенко заявляв про те, що докладе всіх зусиль для того, щоб провести до кінця 2014 року дострокові вибори до Верховної Ради України на пропорційній основі за відкритими списками.

Нагадаємо, що лише вчора, голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв повідомляв про те, що парламент планує розглянути питання введення пропорційної системи виборів з відкритими списками партій, а всі представники фракцій одноголосно висловлюються за необхідність повернення до такої системи. Однак, як стало відомо пізніше, відповідні слова спростували у депутатській групі «Економічний розвиток».

Зокрема, на погоджувальній раді групи, яка відбулася в понеділок у закритому режимі, деякі депутати висловили сумнів у законності зміни виборчої системи на парламентських виборах під час передвиборної кампанії, йдеться у повідомленні прес-служби депутатської групи. А тому, погодженого рішення про зміну виборчої системи й повернення до пропорційної системи виборів сьогодні немає, повідомив співголова групи Віталій Хомутинник.

На останок зауважимо, що такий розподіл позицій серед українських депутатів є по крайній мірі не логічним, адже всі вони в різний період заявляли свою прихильність виборчому законодавству на основі пропорційної системи з відкритими списками. Так, у березні 2014 про це обіцяв лідер КПУ Петро Симоненко, у серпні поточного року про це говорив депутат від УДАР Павло Різаненко. Рік тому, а також у серпні 2014 року підтримку пропорційній виборчій системі з відкритими списками неодноразово висловлював лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: