Депутати «гальмують» екологічну євроінтеграцію

Читать на русском

Український еколог і координатор руху «Зробимо Україну чистою» Андрій Хрутьба переконаний, для того аби убезпечити українців від кризи довкілля, влада має проводити відповідальну екологічну політику.

Таку позицію він висловив «Слову і Ділу», коментуючи заяву міністра екології України Андрія Мохника з приводу того, що 21 серпня в парламенті буде презентовано Національну стратегію наближення законодавства України у сфері охорони довкілля до європейських норм.

Процедура адаптації українського природоохоронного законодавства до європейських норм є надзвичайно важливою складовою державної екологічної політики.

Як приклад, спеціаліст зауважив про те, що в Україні практично відсутня система оцінки впливу на довкілля промислових об’єктів.

«Оцінка впливу – це базовий інструмент, який використовується в цілому світі з 70-х років. Суть його проста: наданню дозволу на спорудження екологічно небезпечного об’єкта має передувати оцінка впливу внаслідок його експлуатації на довкілля та здоров’я людей», - відзначає Хрутьба.

Раніше, за його словами, головну роль в оцінці можливих екологічних наслідків відігравала державна екологічна експертиза. Однак з набранням чинності закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», державна екологічна експертиза була практично скасована, говорить експерт.

Проте, у відповідній трансформації законодавства також важливо, щоб не було затягування процесу, говорить спеціаліст.

«Часто, державні органи вперто не бажають виконувати міжнародні зобов’язання за міжнародними угодами у сфері охорони довкілля. Наприклад, зараз ми є свідками процесу затягування профільним комітетом ключового елементу євроінтеграції в сфері охорони довкілля. Законопроект «Про оцінку впливу на довкілля» №4972 - є першим важливим кроком на шляху до здійснення реформи у сфері охорони довкілля. Цей документ з моменту його реєстрації у парламенті підтримала громадськість, Європейський Союз та енергетичне співтовариство, однак народні обранці «вдарили по гальмах», і одна з важливих складових євроінтеграції України зависла в часі на невизначений термін», - констатує Хрутьба.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: