Черга на лінії Крим-Херсонщина досягає 5-7 кілометрів

Читать на русском

Координатор Кримського Євромайдану Сергій Мокренюк впевнений, що для голосування кримчан на майбутніх парламентських виборах, перш за все, влада повинна уточнити списки бажаючих і забезпечити їм можливість добратися в Херсонську область.

Таким чином він прокоментував «Слову і Ділу» заяву Миколи Томенка відносно того, що на майбутніх парламентських виборах жителі Криму зможуть проголосувати на території Херсонської області.

На думку експерта, про необхідність врахувати під час виборів думку громадян України, які зараз проживають на тимчасово окупованій території, громадськість говорила дуже давно. І бажання забезпечити можливість проголосувати кримчанам на території Херсонської області, з його слів, принципово правильне. Але є декілька важливих моментів, говорить фахівець.

«Перший, якщо майбутній виборчий закон міститиме мажоритарку, то я навіть технічно не можу собі уявити конструкцію, при якій можливо забезпечити голосування 12 мажоритарним виборчим округам Криму. Другий момент, потрібні розрахунки кількості кримчан, які на думку влади готові виїхати в іншу область для голосування. Крім того, спосіб, яким, на думку законодавців, кримчани добиратимуться в Херсонську область. Це теж дуже важливо, оскільки зараз черга при пересіканні лінії Крим-Херсонська область на автомобілі досягає 5-7 кілометрів, а кількість поїздів дуже обмежена», - запевняє Мокренюк.

«До всього цього, за його словами, залишається ще не мало інших організаційних питань, як наприклад чи будуть ділянки для голосування розташовуватися в пунктах прибуття громадського транспорту або чи буде можливість у кримчан переночувати в населеному пункті, де вони повинні голосувати? Поки, відповіді на ці питання урядом не озвучені і з представниками громадськості не обговорювалися», - стверджує експерт.

І останнє, що на думку Мокренюка, має право називатися головним — це важливість розуміння того, як ця вся схема виборів буде донесена до жителів Криму.

«Адже доступ до телеканалів практично відсутній, українських друкованих засобів масової інформації і українського радіо в Криму немає. Тому це серйозний виклик для діючої влади, і чи впорається вона з ним, я не впевнений», - підсумував Мокренюк.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: