Діти в зоні АТО: хто насправді допомагає маленьким мешканцям Донбасу

Читать на русском

«Слово і Діло» вирішило проаналізувати обіцянки українських політиків про допомогу дітям у зоні конфлікту, які вони встигли роздати за чотири з половиною місяці антитерористичної операції на сході України.

Як виявилося, ніхто з політиків, чиї обіцянки регулярно реєструє «Слово і Діло», досі не виконав жодного свого зобов'язання перед маленькими мешканцями Донеччини та Луганщини.

Так, 20 червня Олександр Вілкул пообіцяв до кінця місяця вивезти із зони конфлікту 250 дітей. Однак виконати свою обіцянку повною мірою політику не вдалося: за його словами, за вказаний період із зони антитерористичної операції очолюваний ним фонд «Українська перспектива» вивіз тільки 198 осіб, причому серед них були й дорослі. Вілкул тоді відзвітував, що їх тимчасово розмістили в оздоровчих таборах у Кривому Розі, а також на курортах Чорного й Азовського морів.

Ще одна обіцянка політика стосувалася допомоги донецьким та луганським абітурієнтам, які виявили бажання вступати до вишів, ПТУ та технікумів Кривого Рогу. Вілкул, що очолює Дніпропетровську обласну організацію Партії регіонів пообіцяв кільком тисячам студентів, які приїдуть на навчання до міста з зони АТО, гуртожитки та підтримку.

Дві обіцянки стосовно дітей у зоні АТО за цей період дала уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко. Вона, зокрема, пообіцяла що влада відновить усі дитячі садки та школи Слов'янська до 1 вересня. Треба сказати, що секретар Слов'янської міськради та в. о. мера міста Олександр Самсонов виявився менш оптимістичним і заявив, що всі навчальні заклади приймуть дітей з початком навчального року. Однак про повне їх відновлення в обіцянці Самсонова не йдеться.

Доручення відновити дитячий садок, 3 школи та інтернат у Слов'янську отримав від уряду й міністр інфраструктури Максим Бурбак. Чиновник запевнив, що силами Державної спецслужби транспорту об'єкти будуть відбудовані та приймуть дітей уже 1 вересня.

Відновлювати одну з міських шкіл взялися в Ощадбанку. Там навіть організували онлайн-трансляцію процесу відбудови.

Крім того, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк пообіцяв покарати всіх, хто перешкоджає вивезенню дітей із зони АТО, адже злочини проти дітей кваліфікуються як найтяжчі.

Утім, обіцянки, не підкріплені справою, поки що не переконали терористів: діти в зоні антитерористичної операції продовжують страждати – часом від жорстокості, а часом від байдужості чиновників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: