Циклон на Алкантарі - ракета без космодрому

Читать на русском

Ракета "Циклон-4" на бразильському космодромі Алкантара минулого року не стартувала.

Прем’єр-міністр Микола Азаров обіцяв до кінця минулого року добудувати стартовий комплекс для пуску української ракети-носія "Циклон-4" на бразильському космодромі Алкантара. Тоді, на початку 2011-го року, голова Кабміну підкреслював, що проект настільки грамотно пропрацьовано, що вже за 1-2 роки його буде реалізовано.

Однак на початок 2013-го року стартовий комплекс "Циклон-4" не було побудовано, і ракета не стартувала. Вчора, 15 квітня, Віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко заявив, що перший запуск ракети-носія відбудеться аж в кінці 2014-го року. Таким чином, термін реалізації проекту відстрочено, щонайменше, на два роки.

Іншим нереалізованим минулого року проектом в космічній сфері була організація виробництва супутникової навігаційної апаратури користувачів систем ГЛОНАСС та GPS в Харківському інституті радіотехнічних вимірювань. Сприяти реалізації проекту також обіцяв Микола Азаров. Однак, згідно з офіційною відповіддю Державного космічного агентства, на реалізацію проекту забракло коштів.

Таким чином, минулого року не реалізовано два масштабних проекти в ракетно-космічній галузі. Однак прострочені та нереалізовані ініціативи не заважають Прем’єр-міністру оголошувати нові далекосяжні обіцянки щодо розвитку космічної галузі.  Так, нещодавно Микола Азаров запевнив, що вже найближчими роками виробництво ракетно-космічної техніки в Україні збільшиться в півтора рази, а її експорт - на 20%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: