Чи стане картопля альтернативним джерелом енергії в Україні?

Читать на русском

В умовах постійного підвищення цін на енергоносії  та забруднення навколишнього середовища тема пошуку та застосування альтернативних джерел енергії набуває все більшої актуальності. Екологічність, незалежність від наявності постачання газу, низькі витрати на утримання та інші переваги змушують замислитися над доцільністю переходу на енергію природних джерел.

Навесні минулого року Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що для виробництва біопалива для вітчизняних аграріїв буде задіяна галузь картоплярства. За його словами, нова технологія дозволить ефективно використовувати картоплю, що виробляється в Україні.

Дійсно, родючість земель та працьовитість українського народу дозволяють щороку отримувати щедрі врожаї цієї культури, однак наразі, як нещодавно повідомили в Міністерстві агропромислової політики, виробництво біопалива з картоплі є недоцільним і надто затратним у порівнянні з іншими видами сировини (цукровий буряк, зернові культури). Зокрема, собівартість такого біопалива буде вищою в 2-3 рази, ніж аналогу, виробленого з бурякової меляси.

Виходить, що Микола Присяжнюк не розрахував економічну вигоду такої альтернативи та не зважив усі "за" і "проти" перш ніж вводити в оману аграріїв. Залишається сподіватися, що найближчим часом селяни все ж отримають постійно відновлювальний запас енергії, а завдання влади - визначитись остаточно з політикою у цьому напрямку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: