Чи залишаться українці без гарячої води? – експерти

Читать на русском

Киян попередили про можливе відключення гарячої води, якщо споживачі не погасять борги за тепло і водопостачання – письмові попередження, підписані ПАТ «Київенерго», з'явилися на стінах житлових будинків.

Система народного контролю «Слово і Діло» поставила питання: чи справді є ризик відключення, попри те, що Київрада заборонила подібну практику? 

Президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук вважає імовірність відключення великою.

«Вважаю рішення «Київенерго» правильним, тому що якщо платіжна дисципліна буде порушена, наслідком стане колапс економіки в цілому та житлово-комунального господарства, зокрема. Неплатники, особливо злісні, відключались раніше і будуть відключатися надалі. Основним зараз залишається питання надання субсидій. До того ж, потрібно розібратися з системою тарифоутворення, оскільки ціноутворення одна з найбільш непрозорих схем і механізмів у галузі ЖКГ», – розповідає Козачук.

Керівник житлово-комунальних програм громадянської мережі «Опора», експерт «РПР» Тетяна Бойко повідомляє про те, що «Київенерго» почав розвішувати оголошення саме після Великодніх свят, під час яких теплопостачання було значно потужнішим, при тому, що відключити його самостійно мешканці не можуть.

«Після Великодніх свят з'явились оголошення про відключення гарячої води. Були депутатські звернення до Київради, і скоріш за все міська влада вплине на «Київенерго», щоб нарахування було здійснено тільки до 8 квітня, тому що з 8 квітня опалювальний сезон закінчився. Заборгованість по Києву за лютий зменшилася до 65%, але це може бути пов'язане не лише з фінансовими можливостями», – аналізує Бойко. За її словами, нині люди споживають менше. Крім того, у більшості будинків немає лічильників та приладів обліку.

Спеціаліст з енергозбереження «РПР» Святослав Павлюк – протилежної думки. Він переконаний: приватна структура, така як «Київенерго», має право відключати тепло і воду споживачам, які не платять.

«Іншого вибору немає, тому що безкоштовно нічого не буває, і тоді хтось інший за них має сплачувати. Інше питання – у природі цієї заборгованості. Те, що призвело до такої ситуації — питання обліку тарифів та Закон України № 1198-VII, покликаний удосконалити розрахунки за енергоносії», – роз'яснив Павлюк. На думку експерта, цей закон ускладнив роботу ОСББ, постачальників та виконавців. Адже якщо раніше постачальник тепла відповідав за постачання тепла до межі будинку, то зараз – до самої квартири, що, за словами Павлюка, є певним нонсенсом. Крім того, раніше постачальником був ЖЕК. Зараз – «Київенерго».

Нагадаємо, опалення в Києві подорожчало втричі – з 2,9 грн за 1 кв. м опалювальної площі до 9,22 грн за 1 кв. м. Гаряча вода – з 14,86 грн до 25 грн за кубометр.

Раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що український уряд розглядає питання підвищення тарифів на газ для населення в 3-5 разів, але з паралельним наданням субсидій для тих, хто не зможе оплатити всю суму.

Зазначимо, що право на знижки при оплаті ЖКП мають сім'ї, які витрачають на «комуналку» більше 15% сукупного доходу, але розраховується розмір знижки індивідуально для кожної сім'ї.

У той же час, мер Києва 17 липня 2014 пообіцяв зробити все можливе, щоб кияни не залишилися без газу та гарячої води.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: