Частина банків назавжди піде з фінансового ринку – експерт

Читать на русском

Як система платежів банківський сектор не розвалиться, але структурно зміниться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор аналітичного центру «CASE Україна» Дмитро Боярчук, коментуючи ризики дефолту для українських компаній, у зв'язку із заявою «Метінвесту» про дефолт і загрози для банківської системи.

«Оголосити дефолт можуть компанії, які виходили на західні ринки, торгували на біржі та заборгували кредиторам. Ці компанії великі та мають багато можливостей, але в Україні їх не так багато. Тенденція оголошувати дефолт не матиме глобального продовження. Складніша ситуація з банківською системою. По-перше, становище в кожному банку – це комерційна таємниця. Як правило, населення дізнається, що банк – банкрут, вже коли введено адміністрацію і гроші знімати неможливо», – вважає Борчук.

Зі слів фахівця, як правило, тримають баланс і ведуть бізнес більш-менш обережно невеликі банки, але НБУ буде підтримувати системно важливі банки.

«Проблеми є, але як система платежів банківський сектор буде існувати, хоча б тому, що 8 банків НБУ підтримає навіть при колосальному розриві по балансу. Проте світова практика показує, що така кількість банків, як в Україні, не може існувати. Тому буде піднято рівень необхідного капіталу. В результаті, банківський сектор буде розділений на три частини. Маленькі банки або об'єднаються, або будуть зливатися з більшими чи йти з ринку», – пояснює Дмитро Боярчук.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що стабілізувати ситуацію може відновлення довіри та відсутність панічних настроїв на валютному ринку, а також рекапіталізація, тобто в українські банки повинен бути вкладений значний капітал.

Нагадаємо, 8 квітня компанія «Метінвест» визнала, що не може платити борги і оголосила дефолт. Основними акціонерами «Метінвесту» є група СКМ Ріната Ахметова (71,24%) і «Смарт-холдинг» Вадима Новинського (23,76%), що спільно керують компанією.

Зазначимо також, що за рік кризи 40 кредитних установ були визнані неплатоспроможними, по 26 з них вже прийнято рішення про ліквідацію. Серед тих, хто покинув ринок і був позбавлений ліцензії: «Грін Банк», «ПроФін Банк», роздрібні банки з мільярдними депозитними портфелями фізосіб «Форум», «Надра», VAB Банк, «Дельта Банк» та інші.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: