Щоб Кернес відповів за злочини, справа має розглядатися у Львові – експерт

Читать на русском

 Судовий устрій в Україні залишився таким самим, як за часів Кучми та Януковича.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, коментуючи повідомлення про те, що справу Кернеса, якого звинувачують у викраденні активістів Євромайдану, перенесли до суду Полтави.

«Багато залежить від того, в якому суді буде розглядатися справа Кернеса. Якщо це буде Харків, однозначно ніяких зрушень не буде. Спроба перенести суд над Кернесом в Полтаву теж під великим питанням. Зважаючи на його вплив, якби справа розглядалась, наприклад, у Львові чи Івано-Франківську, результати могли б бути абсолютно іншими. Проблема не лише в політичній складовій справи Кернеса, а в тому що більше, ніж за рік, демонтажу судової системи, як і всієї олігархічної системи, не відбулося», – пояснює Каспрук.

За словами політолога, судова система України залишається такою ж самою, як за часів Кучми та Януковича, а справа Кернеса може затягнутися на роки.

«Помилкою влади було те, що вони не вмкористали важелів, які б допомогли раніше розібратись із положенням Кернеса в місті. Харків є критичним місцем, оскільки на дану територію претендує Росія, щоб створити ще одну республіку. Влада повинна розуміти, що Харковом має керувати людина проукраїнських поглядів», – вважає Віктор Каспрук.

Проте в коментарі «Слову і Ділу» директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран висловив протилежну думку.

«Пересення справи в Полтаву – позитивний сигнал. Це показує, що це не популізм і влада хоче розібратися у справі, унеможливити тиск Кернеса на місцеві суди та покарати Кернеса, тому що карати його є за що», – підсумував Таран.

Нагадаємо, Кернеса та двох його охоронців підозрюють у викраденні та побитті учасників Євромайдану в березні минулого року.

1 лютого в Дзержинському райсуді Харкова розпочалося перше засідання у справі Кернеса, але потерпілі на засіданні не з'явилися. 2 квітня Вищий спеціалізований суд України переніс розгляд кримінального провадження стосовно Кернеса в Київський райсуд Полтави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: