Українців очікує чергове подорожчання продуктів – експерт

Читать на русском

Агропромисловий сектор є пріоритетною галуззю для розвитку економіки України, проте агрокомплекс потребує модернізації та інвестицій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради групи компаній «Терра Фуд», експерт агропромислової галузі, харчової промисловості, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

«Дійсно, зараз не металургія, яку раніше вважали однією з пріоритетних галузей для економіки, а агропромисловий комплекс стає рушійною силою. В цьому році інвестори будуть вкрай обережними, але майбутнє для України саме за цим напрямком. Зараз потрібно не тільки зерно продавати, як сировину, але й продукти з додатковою вартістю», – вважає Чагаровський.

За його словами, складність полягає в тому, що в основному засоби захисту рослин – це продукція, яка виробляється за кордоном, а для їх закупівлі потрібна валюта. Крім того, цього року потрібно більше коштів на посівну.

«До того ж, недивлячись на подорожчання цін на продукти, це не компенсувало валютних ризиків, тому слід очікувати підвищення їх собівартості, і як наслідок – чергового подорожчання продуктів харчування», – прогнозує Чагаровський.

У свою чергу політолог Олексій Якубін зазначив, що на сьогоднішній день Міністерство аграрної політики грає більше роль статиста зі збору аграрної інформації, яку потім структурує і подає, як якісь досягнення.

«За новим Бюджетом фінансування Міністерства аграрної політики скорочено в два рази. При цьому скорочено не просто фінансування Міністерства, а самих програм з допомоги ряду агровиробництв. Відповідно після таких скорочень Міністерство просто збирає аграрну інформацію по різних регіонах і все. Ресурсів, щоб впливати на процеси аграрної політики, немає», – розповідає експерт.

Експерт також відзначив необхідність скасування приватизації частини аграрних активів, зокрема «Укрспирту» та ін. «У нас намагаються їх зробити збитковими, хоча вони в реальності є прибутковими. Мінагрополітики має зробити облік тих активів та знайти механізми ефективного їх використання. Зараз Міністерство аграрної політики готове продати активи за безцінь», – пояснює спеціаліст.

Якубін також переконаний, що ймовірність загрози відставки міністра Олексія Павленка буде залежати від проведеної посівної роботи, тому що на посівну цьогоріч необхідно удвічі більше коштів, ніж торік.

Нагадаємо, раніше аграрії України підписали відкрите звернення до Президента України, прем'єр-міністра та керівників парламентських фракцій більшості з проханням розглянути кандидатуру Андрія Дикуна на посаду міністра аграрної політики і продовольства України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: