У форматі робочих груп не всі з «нормандської четвірки» будуть рівні

Читать на русском

В необхідності створення робочих груп з питань Мінських домовленостей немає сумніву, оскільки це міжнародна практика, але в даному випадку постає питання: чи зможуть Росія, Україна, Німеччина й Франція співпрацювати на рівних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, коментуючи повідомлення про створення робочих груп з Мінських домовленостей.

«На даний момент цей факт лише задекларований. Крім декларації, є ще необхідність розуміння ситуації, що всі сторони конфлікта готові співпрацювати на рівних, відкрито та дійсно мають бажання вирішити конфлікт, а не тільки про це розмовляти. Те, що зараз запропоновано формат робочих груп – це міжнародна практика, яка діє у всьому світі. В тому, що робочі групи необхідні, немає сумніву, оскільки не може відповідальним за вирішення конфлікту бути хтось один, особливо зараз, коли конфлікт на сході країни переходить в масштаби гуманітарної катастрофи та глобальної системної кризи», – пояснює Грабський.

За словами експерта, робочі групи потрібні, щоб координувати всі дії та вирішувати гуманітарні, політичні, соціальні та військові питання.

«Наскільки готові всі сторони конфлікту брати участь у цьому? Це головне питання, яке й може гальмувати процес створення робочих груп. Крім того, Клімкін повідомив, що серйозних проривів немає, а заява про формат робочих груп має суспільний характер. Це те, про що хотіли б домовитися. Це перспектива майбутнього», – вважає Грабський.

Як відомо, Мінські домовленості від 12 лютого передбачають, зокрема, припинення вогню на Донбасі, відведення важкого озброєння і створення зони безпеки. Однак, незважаючи на це, підконтрольні Росії бойовики самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» продовжують систематично порушувати досягнуті угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: