Обійти Росію в питанні миротворців на Донбасі все-таки можна – експерт

Читать на русском

Україні вдасться обійти спротив Росії у питанні миротворців на Донбасі шляхом формування миротворчої місії з контингентів нейтральних держав.

Про це розповів агенції «Укрінформ» німецький військовий історик, політолог і соціолог Манфред Заппер, передає «Слово і Діло».

На думку іноземного фахівця, Україні вкрай важлива інтернаціоналізація конфлікту на сході. «Інтернаціоналізація конфлікту стала б важливим внеском у врегулювання конфлікту», – відзначив Заппер, наголосивши, що він цілковито підтримує ідею введення в Україну миротворчого контингенту ЄС або ООН. Однак, як відомо, і перше, і друге – малоймовірно, адже Російська Федерація володіє правом вето в Радбезі ООН та сприймає ЄС як зацікавлену сторону конфлікту.

Тому розумно було б запропонувати введення на Донбас миротворців з нейтральних країн. У Європі такими можуть вважатися, наприклад, Норвегія та Швеція. «У такому разі російському керівництву було б набагато складніше щось зробити із цього приводу і чинити опір такій місії», – розмірковує Заппер.

В будь-якому разі, міжнародна місія у конфлікті на Донбасі для України необхідна, переконаний він. Адже до того моменту, поки кордон між Україною та РФ не почнуть контролювати міжнародні війська, доставка зброї та живої сили зі сходу триватиме.

Нагадаємо, 13 березня міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів журналістам, що навіть визнання Росії стороною конфлікту не позбавить її права вето у Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй у питанні введення «блакитних шоломів» на Донбас. А для того, щоб виключити східну сусідку України з Радбезу ООН, необхідна перебудова всієї організації, яка зараз навряд чи можлива, констатував очільник українського МЗС.

Водночас Павло Клімкін запевнив, що миротворців з Росії на Донбасі не буде в жодному разі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: